Yin Yoga

Yin yoga

Tijdens de yin yoga les worden de asana's (=yogahoudingen) langer aangehouden. Deze yogavorm is gericht op de diepe ontspanning van spieren, bindweefsels en gewrichten. Het accent ligt op in ontspanning zijn (ook in discomfort), overgave en loslaten. Tijdens de beoefening van yin yoga gebeurt er niet alleen veel op fysiek niveau, maar ook op energetisch gebied.  Yin yoga gaat over bewustwording, acceptatie en loslaten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het is een zeer meditatieve vorm van Yoga, waarbij je (weer) volledig in bewust contact met je lichaam kunt komen. 

Zittende en liggende houdingen

Er worden veelal aangepaste zittende of liggende houdingen uit de hatha yoga gebruikt, waarin je enkele minuten verblijft. De ondersteunende en beschermende functies die spieren normaal gesproken hebben, worden overgenomen door het gebruik van kussentjes, dekentjes en andere manieren van ondersteuning. De energie van meridianen en chakra's gaat stromen. De meridianen of energiebanen zijn de niet-fysieke wegen waardoor de energie zich kan verplaatsen en de chakra's zijn de energieknooppunten of pompen die de energie verspreiden. Het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

Spanningen loslaten

Het bindweefsel is het web van weefsels in je lichaam dat alles op zijn plek houdt. Het bevindt zich om en tussen de organen en spieren. Onder bindweefsel vallen vezelachtige weefsels, vet, kraakbeen, bot, merg en bloed. Het reageert op stimuli en houdt het lichaam gezond. Het langer aanhouden van de houding werkt als stimulatie en op deze manier kunnen zowel fysieke, energetische en emotionele spanningen en toxinen die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt, losgelaten worden.  De yin yoga les bestaat uit voornamelijk ontspannende yin-houdingen.

Yin en yang

Een deel van de principes van yin yoga vinden hun oorsprong in het Chinese Taoïsme. Yin en yang zijn begrippen uit het Taoïsme en refereren aan de twee belangrijkste krachten in het universum. Yang staat voor dat wat dynamisch is, warm, veranderend en naar buiten gericht en yin voor dat wat meer verborgen, koel, statisch en stil is. Beide begrippen zijn relatief en kunnen in elkaar overvloeien. De yin yang yogales heeft ontspannende houdingen (yin) en soms een paar krachtige oefeningen (yang).
De yin yoga wordt gegeven volgens de methode van de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. 

Nieuwe cursussen yin yoga van 10 lessen van 75 minuten starten maandag 15 april,  woensdag  17 april 202 donderdag  18  april en vrijdag 19 april. Zie voor lestijden en prijzen het aanmeldingsformulier.

Yoga vormen